Van 30 mei t/m 18 juni exposeert Rogier Willems in de Klinkenberg galeries van Pulchri. Hij toont daar recent geschilderde portretten. De opening vindt plaats op zaterdag 30 mei om 15:30u door schrijver en publicist Bas van Putten. 

De portretkunst is voor Rogier Willems in de eerste plaats een artistieke verkenning van de persoonlijkheid van het model. Hij neemt het hoofd van een mens als uitgangspunt voor een schilderij dat uiteindelijk bestaansrecht voor zichzelf opeist. Gelijkenis met het subject van vlees en bloed is voor hem daarom van secundair belang.

De portretten van Willems zijn altijd indringend, maar ook dubbelzinnig. De afgebeelde personen staren voor zich uit of hebben de ogen gesloten. Zijn we getuige van een moment van diepe introspectie? Of blikken wij als toeschouwer juist in een gapend gat van wezenloosheid?

Diezelfde ambiguïteit zit ook in de werkwijze van Willems. Zijn forse penseelstreken wekken met  rake toets het model tot leven, maar blijven nadrukkelijk van verf. Zo houdt de schilder de spanning tussen de suggestie van het volle leven versus de oppervlakte van het doek in stand.

Adres: Pulchri Studio, Lange Voorhout 15, 2514 EA Den Haag. Tel nr.: 070 346 1735

Info: http://www.pulchri.nl

 

Bas van Putten behaalde in 1989 cum laude zijn doctoraal muziekwetenschap in Amsterdam. Hij werkte als muziekjournalist voor onder meer De TelegraafHet Parool en Vrij Nederland. In 1996 won Van Putten de Pierre Bayle-prijs voor kunstkritiek en in 2001 de Debutantenprijs voor zijn romandebuut Doorn. Nog 6 romans volgden. Hij presenteerde voor de KRO het televisieprogramma PK. Hij was muziekmedewerker van De Groene Amsterdammer en is columnist bij Autoweek en NRC. Hij publiceerde verhalen, beschouwingen en gedichten in onder meer Hollands Maandblad en De Gids. Hij werkt momenteel aan een lijvige biografie van Peter Schat.

Blog: https://basvputten.wordpress.com 

IMG_2422 IMG_2418 IMG_2414 IMG_2405

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *