Statement

De portretkunst is voor mij in de eerste plaats een artistieke verkenning van de persoonlijkheid van het model. Ik neem het hoofd van een mens als uitgangspunt voor een schilderij dat uiteindelijk bestaansrecht voor zichzelf opeist.

In mijn techniek, geworteld in de klassieke traditie, krijgt een weerbarstige schilderstoets steeds vaker de overhand, in tegenstelling tot de meer verfijnde verfbehandeling van mijn eerdere werk. Ik heb recentelijk de houtsnede als techniek toegevoegd aan mijn oeuvre, ook daarmee maak ik portretten (tevens in opdracht). In de houtsnede breng ik alle nuance, die in een met olieverf geschilderd portret juist zo belangrijk is, terug tot de bedrieglijke eenvoud van het zwart en het wit.

Vrijblijvende informatie over opdrachten verstrek ik graag: rogierschilder@gmail.com.

Overige werkzaamheden

Ik doceer aan de Koninklijke academie van Beeldende Kunsten (tekenen en schilderen in de vooropleiding School voor Jong Talent en Exploring the Theatre voor de master studenten) in Den Haag en aan de Wackers Academie (portret- en modelschilderen) in Amsterdam.

Recentelijk schilderde ik een groot groepsportret in opdracht van de UvA , Universiteit van Amsterdam. Het verbeeldt 5 prominente vrouwelijke hoogleraren. Ik ben sinds 2010 lid van kunstenaarsvereniging Pulchri in Den Haag. Ik geef jaarlijks zo’n 10 weekend portret schildercursussen, verspreid door heel Nederland.

Neem contact op via rogierschilder@gmail.com of gebruik het contactformulier onder aan de pagina.

English

For me, portrait art is primarily an artistic exploration of the personality of the model. I take the face of a human being as the starting point for a painting that ultimately claims the right for autonomy.

In my technique, rooted in the classical tradition, a rough painting style is increasingly prevalent, in contrast to the more refined treatment of my earlier work. I recently added the woodcut as a technique to my oeuvre, also in commission. In the woodcut I reduce all the nuances that are so important in a oilportrait, to the deceptive simplicity of the black and white.

I teach at the Royal Academy for the Arts in The Hague (teaching drawing and painting at the prior-education department and stage-arts for the master students) and at the Wackers Academy (portrait- and figure painting) in Amsterdam. I recently painted a large commissioned group portrait  for the Amsterdam University UvA. Depicted were 5 female professors. I am member of the Royal Pulchri Artists’ association in The Hague. 

I’ll be happy to provide information if you consider a commission: rogierschilder@gmail.com.

3 Comments

 1. Beste,

  2 van onze leerkrachten (Gerda De Ceukelaire en Katelijne Deville) hebben zich ingeschreven voor jouw cursus op 12 en 13 oktober. Onze opleidingen worden betaald door de stad Halle. Zij betalen echter nooit voorafgaand aan de geleverde diensten. Is het goed dat ik jullie een officiële bestelbon van de stad bezorg en dat jullie dan na 13 oktober conform de voorwaarden een factuur opmaken? Alvast bedankt, Joris Schets, secretariaat.

 2. Hoi Rogier,
  Ik ben een groot fan van jouw werk. Daarom overweeg ik in januari 2020 jouw portretcursus op donderdagavond bij de Wackers Academie te gaan volgen. De afgelopen 6 jaar heb ik daar de basisopleiding op zaterdag gedaan. Sluit jouw cursus daar een beetje op aan? Of is het meer bedoeld voor beginners misschien?
  Je kunt me mailen via meryamcengizer@gmail.com
  Bedankt vast en groetjes,
  Meryam Cengizer

 3. Dag Rogier,
  I.v.m. eventuele deelname: wat zijn de aanvangs- en eindtijden van de workshopdagen op 11 en 12 januari?
  Vr gr Ineke Mahieu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *