Inzoomen

Zesdelige online cursus (via zoom)* voor wie zich wil verdiepen in de meer technische aspecten van het portretschilderen in olieverf.

Van het ontdekken van verbanden en volumes in een gezicht tot en met het zien van de tonaliteit; om een overtuigend portret te kunnen schilderen, is een (technische) analyse van het hoofd onontbeerlijk. En dat is precies waar deze cursus over gaat.
In 6 lessen van 1,5 uur (met een wekelijkse huiswerkbelasting van zo’n 4 tot 6 uur) loods ik je door het proces van portretschilderen. Beginnend met een tonale studie in twee kleuren tot een volwaardig portret geschilderd in 9 kleuren olieverf. Je werkt aan de hand van foto’s van 5 prachtige modellen (m/v) en leert over verschil in toon en kleur, de constructie van de kop, het mengen van kleuren en het hanteren van een krachtige penseelstreek. Middels WhatsApp krijg je persoonlijke feedback op je resultaten.

*Dit is een herhaling van de cursus die ik in mei/juni heb gegeven, met dezelfde modellen. Een vervolg hierop komt begin 2022.

Prijs: € 195,- voor een reeks van 6 lessen + feedback via WhatsApp.

Lestijd: van 9.30 – 11.00 uur

Najaar 2021: woensdag 8 sept, 15 sept, 22 sept, 29 sept (6 okt geen les), 13 okt en 20 okt 2021

De cursus

Zes weken lang krijg je op maandag- of donderdagochtend (zie data hierboven) instructies van mij via ZOOM van 9:30-11:00 uur. In deze 1,5 uur geef ik je uitleg, doe ik dingen voor en bespreek ik hetgeen we gedaan hebben na. De huiswerkbelasting is ongeveer 4 tot 6 uur per week. Tussentijds hebben we contact via een WhatsApp en geef ik je persoonlijke feedback. De eerste les is inclusief uitleg over materiaal; kwasten, terpentine, mediums, doeken. Gebruikt palet: titaanwit, kraplak/karmijn rood, ultramarijn blauw, gele oker, gebrande sienna, gebrande omber, cadmium citroengeel, vermiljoenrood

Les 1

Uitleg van de constructie van de kop en de verbanden in het gezicht. Hoe begin je? Wat is toon? Hoe staat de kop op de schouders? A.d.h.v. model DANIEL maak ik een analyse met horizontale en verticale hulplijnen, broodnodig voor de opzet. Eerst houtskool schetsje maken, dan in vlakken kleur opzetten.
Materiaal: 2 kleuren olieverf (titaanwit/ gebrande omber), stugge kwast van 1 cm breed.
Huiswerk: Kopieer een schilderij van een kop verdeeld in vlakken en bestudeer schema’s met de verhoudingen. Je krijgt digitaal studiemateriaal opgestuurd; foto’s van vlakken-hoofd, cirkel methode, verhoudingen van de kop.

Les 2

Schilderen naar model via foto’s. Wat is plastiek en volume, begrijp de kop. Van donker naar licht schilderen. Wat is tussentoon, schaduw en kernschaduw?
Eerst houtskool schetsje maken, daarna met drie kleuren de kop tonaal schilderen. Naar model en vlakken-kop schilderen. Model SOPHIE.
Materiaal: 3 kleuren olieverf (titaanwit/ gebrande omber/ gele oker).

Les 3

Uitleg over de meng-mogelijkheden en ontdek hoe ultramarijn blauw de schaduw kan maken. Centraal staat de tonale opbouw, het modelleren, licht en donker, weinig details. Kleur bij benadering, toon en vorm is belangrijker. Geen aannames, maar goed kijken. Model HENK.
Materiaal: 4 kleuren olieverf: titaanwit/ ultramarijn blauw/ kraplak rood/ gele oker. Eerst toon over hele doek maken met verdunde gebrande sienna.

Les 4

Kop en stuk van de schouders. Opzetten met houtskool. Centraal staat de opbouw in kleuren, het modelleren met licht en donker, iets meer details. Model EVELIN.
Materiaal: 6 kleuren olieverf; gebrande sienna/ gebrande omber/ titaanwit/ ultramarijn blauw/ vermiljoenrood/ gele oker.

Les 5

Bepaal de tonaliteit en correcte verhoudingen. Onderschildering, kleur van de schaduwen. 2 lessen aan werken. Model TINIE.
Materiaal: 9 kleuren olieverf; sienna gebrand/ omber/ titaanwit/ ultramarijn blauw/ vermiljoenrood/ gele oker/ karmijnrood en cadmium geel.

Les 6

Vervolg Model TINIE. Focus op kleur en expressie. Deze les besteden we o.a. aan het bespreken van de (eind)resultaten.