Portretmeesters

tweejarige opleiding portretschilderen

De opleiding Portretmeesters is er voor wie ambities heeft in het portretschilderen, wil groeien als schilder en zijn of haar eigen mogelijkheden wil uitdiepen. Je leert er om op onderzoekende manier te werken en jezelf te blijven uitdagen en inspireren.

Gedurende twee jaar deelt Rogier al zijn ervaring en kennis met jou en leert hij je trefzekere portretten te schilderen, goed van constructie en stevig in de verf. Vanuit zijn visie, werkwijze en techniek neemt hij je ook mee in de inhoudelijke kant van het schilderproces. Rogier inspireert je een zoektocht aan te gaan naar jouw kracht en eigenheid waarmee jij als portretschilder je eigen stijl kunt ontwikkelen.

Portretschilderen
Een aansprekend portret kunnen schilderen begint met kennis van de techniek. Dat je weet hoe een kop in elkaar zit, welke kleuren je gebruikt en hoe je de blik in iemands ogen vangt. In het eerste jaar van de opleiding verbeter je je schildervaardigheid en diep je de technische mogelijkheden van de verf uit. Je maakt een begin met het ontdekken van je eigen stijl en beeldtaal.
Met alle inzichten en de vaardigheid in je vingers begint in het tweede jaar het avontuur pas echt: je gaat op onderzoek uit. Wat voor een stijl heb je, wat inspireert je en wat heb je te vertellen? Schilder je in felle kleuren, snelle toetsen of heb je een meer ingetogen stijl? Kortom, waar liggen jouw kracht, eigenheid en fascinatie? En hoe vertaal je dat naar een autonoom portret dat ook een abstracte kwaliteit heeft?

De opleiding
Gedurende een cursusjaar heb je tien dagen les in het atelier van Rogier in Weesp, in een groep van maximaal tien gelijkgestemden. Gezellig, maar zeker ook hard werken! Vanuit zijn eigen enthousiasme daagt Rogier je uit om je grenzen te verleggen. Met de uitgekiende oefeningen zorgt hij ervoor dat je zijn kennis gedoseerd tot je kunt nemen. Alle basis-ingrediënten komen voorbij: constructie, techniek, anatomie, toon, kleur, vlakken, materiaalkennis.
Hoe verder je in de opleiding komt, hoe beter je in staat bent je ontwikkeling te sturen en je eigen leerdoelen te formuleren.
Verwacht bij ons overigens geen volleerde of bekende modellen, maar eerder boeiende, karakteristieke koppen van de straat. Iedere lesdag zitten er twee voor je klaar, je staat er dicht bovenop. En uiteraard ben je ook een keer je eigen model.

Peer learning
Vanaf de eerste dag van de opleiding kijken we naar kunstenaars en portretkunst in het algemeen. Enige kennis van kunst(geschiedenis) helpt je om keuzes te maken ten aanzien van je eigen werk en ontwikkeling.
En er wordt veel gesproken over het proces dat je doormaakt. In de kleine groep is er genoeg aandacht voor iedereen; reken maar dat je elkaars streken leert kennen. Je schildert twee jaar lang samen, maakt hetzelfde proces door, valt in dezelfde kuilen, praat erover en krabbelt weer op. Je leert op het werk van anderen te reageren en op dat van jezelf te reflecteren.

Hou er rekening mee dat er bij deze opleiding een flinke portie thuisstudie komt kijken, gebaseerd op jouw technische en individuele ontwikkeling. Dat je veel zelfstandig aan het schilderen bent, is waardevol. Juist wanneer je niemand hebt om op terug te vallen, zoek je zelf naar oplossingen en maak je vormende keuzes. Maar we laten je niet helemaal zwemmen: dat wat je thuis maakt, kun je ook buiten de lesdagen om voor feedback voorleggen aan Rogier.

Is het wat voor jou?
De lat ligt redelijk hoog, maar dat betekent niet dat we verwachten dat je al een ervaren portretschilder bent. Belangrijker is dat je zin hebt het experiment aan te gaan en uitgedaagd wil worden jezelf verder te ontwikkelen. Van het zo goed mogelijk naschilderen van een hoofd – waar het logischerwijs mee begint – tot het maken van een volwaardig op zichzelf staand schilderij.
Vanaf dag een gaan we flink aan de bak, enige ervaring in het schilderen van portretten is dan ook wel nodig. Om een indruk te krijgen van waar je nu staat vragen we je bij inschrijving vier recente portretten mee te sturen. Voor toelating maken we ook graag kennis met je middels een (online) gesprek waarin we je verwachtingen en leerdoelen bespreken.

Wat je kunt verwachten

  • 10 lesdagen van 9.30 tot 16.30 uur – 1 keer per maand op dinsdag van september tot en met juni
  • Een kleine groep van maximaal 10 personen
  • Zeer persoonlijke begeleiding met individuele opdrachten
  • 16 uur thuisstudie per maand
  • Twee keer per maand feedback op thuiswerk opdrachten
  • Een online leeromgeving waar de opdrachten staan, je in contact blijft met de andere portretmeesters, jij werk kunt plaatsen en feedback krijgt van Rogier
  • 1 excursie naar een relevante expositie of een lezing
  • Een groepsexpositie aan het eind van ieder cursusjaar
  • Leslocatie: Atelier van Rogier, Pampuslaan 59, Weesp (gratis parkeren)

Prijs € 1.500,- per cursusjaar

Ik heb interesse en wil als eerste geïnformeerd worden wanneer inschrijven mogelijk is.

De opleiding Portretmeesters is een initiatief van Rogier Willems en Pieternel Linssen.